Stirile National TV
Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari, dacă ar fi ţinut pasul cu productivitatea muncii
Salariile românilor nu corespund cu productivitatea muncii! Lefurile ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari în 2016, dacă ar fi ţinut pasul cu productivitatea muncii, potrivit unui studiu efectuate de Institutul Sindical European şi de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, şi publicat de Cartel Alfa.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
"Studiul arată că majorările salariale în Uniunea Europeană, în ultimii 16 ani, ar fi fost de patru ori mai mari dacă ar fi reflectat pe deplin creşterea productivităţii. În România, productivitatea a crescut, în 2000-2016, cu 10%, în timp ce salariile au scăzut cu 15%."
Din 2000 până în 2016, productivitatea a crescut de trei ori mai mult decât au crescut salariile în Germania şi Croaţia şi de două ori mai mult decât creşterea salarială în Polonia şi Belgia. Scăderi de salarii în paralel cu creşterea productivităţii s-au înregistrat şi în Austria, Spania, Olanda, Ungaria, Portugalia şi Grecia.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
În România, eliminarea contractului colective la nivel naţional şi imposibilitatea, prin efectul legii, de a încheia contracte colective la nivel de sector au influenţat negativ evoluţia salariilor, mai ales în sectorul privat. La nivel de companie, doar 1 din 20 salariaţi din sectorul economic beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă”, se arată în comunicat. Preşedinte Cartel ALFA, Bogdan Hossu, consideră că blocajele în negocierea colectivă sunt cauzate de reforma legislaţiei muncii impusă de Fondul Monetar Internaţional în 2011, şi pe care toate guvernele de atunci au refuzat să o corecteze.