Stirile National TV
Șanse pentru tineri, în Bihor
Deficitul de forță de muncă, în anumite domenii rămâne greu de combătut. Sunt sectoare, precum cel al HORECA, unde România importă muncitori din țările asiatice tot mai frecvent. Dar nu este singura ramură de activitate lipsită de personal. Angajatorii găsesc cu greutate lucrători și în domeniul construcțiilor sau al instalațiilor.
Există însă și comunități care caută soluții pentru această problemă. Am mers astfel în județul Bihor, unde autoritățile, împreună cu mediul privat își propun pregătirea noilor generații, în conformitate cu cerințele de pe piața muncii. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, ne-a explicat câteva dintre avantajele învățământului dual.
MIRCEA MĂLAN, vicepreședinte, CJ Bihor
”Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu mediul de afaceri local, Universitatea Oradea, Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar Județean derulăm un proiect care presupune realizarea unui campus pentru învățământul dual pentru ca să oferim pregătirea necesară și adecvată pentru cei care vor să obțină calități profesionale înalte și pentru a răspunde cerințelor reale ale mediului de afaceri local. Spre exemplu, vor fi școli care se vor adresa domeniului construcții/instalații, unde este o criză de forță de muncă. Vor fi clase care se vor adresa industriei chimice și prelucrării maselor plastice pentru că în zonă avem companii cu o veche tradiție în acest domeniu și vor fi clase care se vor adresa industriei de automotive, multe dintre companiile din orașul Oradea având acest obiect de activitate. Practic, încercăm să răspundem realității care se află într-o permanentă schimbare, însă să rămânem adaptați la această realitate.”
Meseriașii sunt tot mai rari și căutați, de aceea investițiile în domenii precum mase plastice, instalații, construcții sunt și ele tot mai necesare, spun specialiștii. Așa că, elevii care aleg învățământul dual au șansa să fie angajați în companiile de profil, imediat după terminarea cursurilor.