Stirile National TV
Sânzienele celebrează iubirea şi fertilitatea
Astăzi, creștinii prăznuiesc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea, dedicată iubirii și fertilității, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuită de solstițiul de vară. Sânzienele sunt personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie,
AMBIANŢĂ
În credința populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, preotese ale soarelui, care umblă pe pămant, cântă și dansează, înzestrând plantele cu puteri vindecătoare. Ele înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și de vijelii. Sunt zâne bune, dar atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni și forțe distructive, stârnind furtuni și vijelii, aducând grindina, lovindu-i pe cei păcătoși cu lanțul Sânzienelor și lăsând câmpurile fără rod. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.
COSMINA STOIAN, reporter
"Ziua de Sânziene, sărbătorită la Muzeul Național al Satului a readus în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de țăranul român acum 100 de ani pe porți, la recunoașterea unor obiecte din gospodăriile muzeului."
Pe lângă această mare sărbătoare, românii mai sărbătoresc astăzi și ziua internațională a iei, care este celebrată începând cu anul 2013. Ia, o tradiţională cămaşă purtată în trecut în zile de sărbătoare, a devenit în prezent un obiect de vestimentaţie nelipsit din garderoba românilor.
VOX
"Muzeul Satului este locul nostru preferat pentru a petrece timpul, mai ales în aceste zile tradiționale. Acest loc înlocuiește satul de altă dată. Copii crescând în capitală, găsesc aici satul."
"Este ziua iei(...) și de Sânziene. Am făcut păpuși și am cumpărat căsuțe care merg la bluze."
VOX
"Am venit pentru că este ziua iei. (...)24 iunie. (...)Am văzut multe căsuțe frumoase și la atelier am făcut păpuși."
De la Muzeul Satului nu au lipsit atelierele de creație și teatrul de umbre pentru copii. Au fost organizate și două concursuri în care au fost admirate și premiate cele mai vechi și frumoase ii şi cămăşi.