Stirile National TV
Sânzienle, zâne bune
Pe data de 24 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaicele, așa cum se numesc în popor. Se spune că Sânzienele sunt zâne bune, ce fac parte din familia ielelor, dar că atunci când sărbătoarea nu este respectată, devin surate cu Rusaliile, despre care se spune că sunt zâne rele. Această sărbătoare a fost păstrată din moși strămoși, cu anumite datini și superstiții. Sânzienele reprezintă și o sărbătoare religioasă care e strâns legată de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tocmai de aceea, în calendar, sărbătoarea apare cu cruce roșie și trebuie respectate cu sfințenie mai multe reguli precum faptul că nu se spală, nu se fac treburi gospodărești și nu se merge la câmp. Legenda spune că cine muncește în ziua de Sânziene, va fi pocit și va ajunge să fie înnebunit de Drăgaice, niște fete tinere asemenea ielelor din povești.
ALEXANDRA VLAD, reporter
” În ziua de Sânziene, se spune că păsările încep să se pregătească deja pentru sezonul rece. Cucul este prima pasăre care dă semnalul. Dacă începe să cânte cucul de Sânziene, atunci urmează o vară caniculară și secetoasă. În cazul în care cucul cântă și după Sânziene, atunci acesta prevestește foamete și război. Tradiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele sau Drăgaicele coboară și joacă dansul ielelor, ascunse în păduri. Cel care le vede dansând se va îmbolnăvi pe loc, fiind complet fermecat de acestea.”
Un alt obicei este ca fetele care sunt bune de măritat să meargă la cules de flori pentru a împleti coronițe frumoase din flori de sânziene. După ce coronițele sunt gata, ele trebuie aruncate peste casă, iar dacă acea coroniță rămâne agățată, înseamnă că acolo va avea loc o nuntă în scurt timp.