Stirile National TV
Sărbătoare în vreme de război
Ziua Independenței Ucrainei a fost marcată și la București, prin spectacole emoţionante de muzică şi dansuri tradiţionale ucrainene, dar și un protest la Ambasada Rusiei. La evenimente au participat atât refugiații ucraineni aflați în țara noastră, cât și românii care și-au exprimat, astfel, compasiunea pentru drama poporului din țara vecină. De altfel, ziua s-a încheiat cu o mare horă a solidarităţii.
(AMBIANȚĂ MUZICALĂ)
OLENA, refugiată din Ucraina ”Orice cuvânt, orice cântec ce a răsunat astăzi a fost despre poporul nostru, pământul nostru, patria noastră, Ucraina. Desigur, a fost o experienţă destul de îngrijorătoare, ne rugăm toată ziua pentru pământul nostru și oamenii noștri. Sperăm că, în curând dușmanii vor pleca de pe pământul ucrainean. Noi mulțumim poporului român pentru susținere și pentru tot binele pe care ni l-au acordat.”
ELISABETH, refugiată din Ucraina ”Când Rusia mi-a luat țara, am fost puțin în depresie, pentru că obișnuiam să duc o viață normală, obișnuiam să fiu o adolescentă normală, să merg la școală, la dansuri, să mă văd cu prietenii, iar când acest lucru s-a întâmplat, nu am fost dezamăgită, am fost distrusă. Exact aceste zile precum cea de astăzi mă fac să mă simt mai bine, pentru că am văzut o grămadă de oameni din Ucraina, dansând și cântând.”
LUDMYLA, refugiată din Ucraina ”Astăzi vrem să audă toți că, în Ucraina e război mare, nu pot vorbi... Când începi viața de pe o pagină nouă cum e? Când ai lăsat totul și începi tot de la început, e foarte greu.”
Dacă muzica și dansul au avut scopul de a bucuria un pic sufletele celor prezenți, protestul organizat la Ambasada Rusiei a avut menirea de a exprima revolta oamenilor față de cruzimea atacului rușilor asupra Ucrainei.
ADRIAN ȘTEFAN IURAȘCU, președinte, Asociația ”1 Decembrie 1989” ”Din 24 februarie când a început acest război, am făcut săptămânal miting-uri de protest. Sunt oameni plecați, copii care n-au unde să se ducă la școli, fete care își sună soții și care nu răspund sau sună acasă, la părinți și, la fel, sunt drame.”
(AMBIANȚĂ MUZICALĂ)