Stirile National TV
Sărbătoarea iubirii, la români
Ca în fiecare an, pe 24 februarie, se sărbătorește Dragobetele, zi cunoscută ca sărbătoarea dragostei la români. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Există o veche zicală care este folosită des în această zi: “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”.
TORA APETRII, reporter
”Una dintre tradițiile de Dragobete spune că fetele tinere care voiau să-și afle ursitul trebuiau să pună sub pernă busuioc sfințit. Un alt obicei de Dragobete este acela ca fetele să pornească în goană spre sat, iar băieții să le urmeze. Cei care puteau să-și prindă din urmă alesele aveau voie să le sărute în văzul lumii. Sărutul lor avea să reprezinte legământul de dragoste peste întregul an. De la acest obicei provine și zicala străveche ”Dragobete sărută fetele”."
În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei, al iubirii. Dragobetele era sărbătorit în unele locuri și la data de 1 martie, deoarece se consideră că el este fiul Dochiei și primul deschizător de primăvară.