Stirile National TV
Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfantului Duh
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creştinii ortodocşi sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceştia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le ştiau până atunci. Evenimentul marchează şi întemeierea Bisericii.
preot prof. GRIGORE MAZILESCU, preot parohia Costeasca
"De aceea Sfântul Apostol Petru a ieşit în faţa mulţimilor, deşi unde era fricos şi se lepădase de 3 ori de Mântuitorul, iată-l de data aceasta cu curaj iese în faţa mulţimilor şi le vorbeşte despre Mesia Cel Care a fost răstignit, a înviat, S-a arătat oamenilor, a petrecut cu ei, a mâncat, a vorbit timp de 40 de zile, iar după 10 zile de la Înălţare, S-a pogorât în chip de limbi de foc prin Duhul Sfânt trimis de El."
Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină, fiind celebrată încă de pe vremea apostolilor. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh când se face prilej pentru aducerea aminte de “limbile de foc” care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste “limbi” sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioşi la biserică, spre a fi sfinţite. După slujbă, frunzele se iau acasă şi se aşază la icoane şi la uşi. În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. Această credinţă populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiazmă, ele devenind astfel purtătoare de har. Luni după Rusalii se sărbătoreşte Sfânta Treime.