Stirile National TV
Sărbătoarea Sânzienelor
Creştin-ortodocşii celebrează, mâine, Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, sărbătoare cunoscută în popor şi ca Drăgaica sau Sânzienele. Sărbătoarea este una atipică, deoarece Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor. Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac însă excepţie de la această regulă. Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi "Cap de vară" sau "Amuţitul cucului".
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Se spune că, în noaptea de Sânziene, se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele şi grajdurile."
În noaptea dinaintea sărbătorii, fetele trebuie să pună sub pernă flori de sânziene, pentru a-și visa ursitul. Din spice de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi împletesc cununi și se împodobesc pentru a juca dansul Drăgaicei. Dansul este o invocaţie pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. Potrivit credinței populare, odată cu Drăgaicele joacă şi soarele la amiază, astfel că astrul zilei stă pe cer mai mult ca de obicei. Ziua de Sânziene este considerată sfântă și nimeni nu are voie să lucreze.