Stirile National TV
Sărbătoarea Sf. Ștefan
Zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos şi primul martir al Bisericii, care şi-a dat viaţa pentru credinţă. El a fost ucis cu pietre, în anul 34, după ce a mărturisit că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu. Conform Noului Testament, printre cei ce l-au judecat şi care au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Saul, convertit ulterior la creştinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel. Ştefan înseamnă in greaca veche „coroană”, sau „cel încununat” Peste 400.000 de români poartă numele sfântului sau derivate ale acestuia. Ştefan, Ştefania, Ştefana, Fane, Fănel, Fanica, Făniţă şi Fana. În această zi, conform tradiţiei populare, se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice şi sunt interzise deplasările în zonele montane şi în locuri izolate care ne pun viaţa în pericol.
BIANCA ROTARU reporter ”Se spune că Sfântul Ştefan îi ajută pe cei bolnavi și pe cei ce se judecă de multă vreme. De asemenea, cei certați ar fi bine să se împace în această zi, ca să le meargă bine. Potrivit unei vechi tradiții, este bine ca fiecare creștin să aibă în casă o icoană cu chipul sfântului Ștefan, dar și să dăruiască o icoană a acestuia sau o candelă nouă, aprinsă.”
În unele zone din Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, care sunt unse cu miere şi au formă rotundă, amintind de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan.