Stirile National TV
Sculpturi inedite, la Chitila
Prima Tabără de Sculptură, organizată la Chitila, în judeţul Ilfov, a ajuns la final. Cei cinci sculptori de renume, care au luat parte la acest proiect inedit, şi-au dezvăluit astăzi creaţiile, în faţa publicului. Cristian Pentelescu, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Corneliu Tache și Carmen Tepșan au făcut din nişte simple blocuri de marmură adevărate opere de artă, care urmează acum să înfrumusețeze orașul.
CARMEN TEPŞAN, sculptor
”Lucrarea mea se numește ”Protector”. Este chiar un semn de protecție pentru locul acesta, pentru că m-am inspirat foarte mult chiar din, să zicem, topografia locului. M-am uitat pe o hartă, am văzut lacul, care are o anumită formă, în jurul orașului. De fapt, orașul s-a format în jurul lacului și am pus în lucrarea mea forma aceasta a lacului, sigur, stilizată și formele mai geometrizate, care sunt cladirile noi ale orașului.”
PANAITE CHIFU, sculptor
”Eu mi-am permis să mă joc, la modul artistic. Știu că spiritul nostru este sferic, se pare că a fost și fotografiat cu niște scule performante, mai de ultimă oră. Este sferic, ca un fel de sferă de lumină. Eu mi-am permis să îl fac un fel de elipsoid. Pe acest elipsoid am desenat un fel de constelații, pentru că am credința că noi nu murim, ci după moarte, circulăm prin Univers, pur și simplu de la o planetă la alta.”
CORNELIU TACHE, sculptor
”E foarte bine că și Chitila a deschis porțile către o tabără de sculptură. Să sperăm că o menține. Cu plăcere lucrez, ca și toți colegii mei.”
Sculptorii au avut o lună de zile la dispoziţie pentru a impresiona cu astfel de idei unice. Proiectul cultural a fost inaugurat pe data de 7 octombrie, la stadionul din localitate, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Primăria Chitila.
EMILIAN OPREA, primar Chitila
”Ne dorim să continuăm această idee, așa cum am continuat și celelalte proiecte. Și îmi doresc ca și tabăra de sculptură să devină o tradiție. Sunt convins că toți cei care au trecut pe această stradă s-au bucurat și au apreciat munca artiștilor care au lucrat la aceste opera de artă.”
Lucrările vor fi expuse publicului larg în orașul Chitila și vor rămâne în patrimoniul localității și al județului Ilfov.