Stirile National TV
Scumpiri, inflație, estimări sumbre
Inflația a depășit 16%, la finalul anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică! Produsele alimentare s-au scumpit cu peste 20% în luna decembrie 2022 faţă de aceeași lună din 2021. Cele mai mari majorări de preț s-au înregistrat la zahăr, cu peste 60%, și la unt, cu 45%. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, sfârșitul anului 2022 a înregistrat o creștere cu aproape 15% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai importante majorări sunt la energie electrică, cu 45%, respectiv la gaze şi încălzirea centralalizată, cu aproape 40%. Serviciile au crescut cu aproximativ 10%, din această categorie remarcându-se transportul CFR, respectiv serviciile de apă, canal și salubritate, toate cu peste 20%. Situația nu va fi mai bună nici în 2023, avertizează economiștii.
prin telefon: prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic
"Anul acesta, 2023, va fi un an mai greu decât 2022 pentru că apar unele lucruri care se facturează, ca să zic așa. N-au fost luate în calcul în 2022, spre exemplu, facturile acestea care sunt în discuții la energie, încă n-au venit la valoarea lor adevărată, care o să fie foarte mare, dar apar în februarie, martie. În al doilea rând, sunt niște elemente negative din punct de vedere al războiului din Ucraina. Vom avea o producție mai mică în Ucraina de cereale, cereale variate, de la grâu până la porumb, de carne, de legume, de fructe. Toate lucrurile astea se vor vedea în creșterea prețurilor pe piața europeană."
Evaluările Băncii Naționale Române sunt, însă, mai optimiste, specialiștii estimând că rata anuală a inflaţiei va scădea în primul trimestru din 2023.