Stirile National TV
Scumpirile, efect al majorării salariilor
Majorările salariale pentru bugetari promise de Guvern în perioada următoare, dacă vor fi exagerate, ar putea duce la creșterea prețurilor, a atras atenția guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Totodată, acesta a spus că există și riscul de urcare a inflației. Guvernatorul a atras atenția și asupra tensiunilor de pe piața muncii. El a precizat că necorelarea dintre calificările disponibile pentru potențiali angajați și cele de care au nevoie companiile influențeaza majorarea salariilor. Mugur Isărescu a mai precizat că, și în cazul în care nu s-ar majora salariul minim, oferta de piața muncii nu este corelată cu cererea. Prezent în emisiunea Miezul Problemei, de la National TV, analistul financiar, Iancu Guda, a explicat consecințele suportate de companiile private, dar și care va fi efectul asupra economiei în general, în urma majorării salariilor.
IANCU GUDA, analist financiar ”Ne plângem că avem piata de muncă tensionată, că nu găsim oameni. Dar, uite cât de mulți oameni nu lucrează. Prin creșterea salariului minim devin prea costisitori, față de ce știu să facă ei concret. Consumul alimentat prin creștere de salarii trebuie să se ducă în consum intern.”
Analistul financiar a mai atras atenția că, în acest moment, o mare problemă pentru mediul privat este lipsa predictibilității economice.
IANCU GUDA, analist financiar ”Într-un context fiscal impredictibil - nu știu cât va fi salariul minim și nu fac investiții, TVA split, mutarea contribuțiilor, salariul minim -, neavând un cadru predictibil, sigur că nu investești, nu mai ești competitiv și consumul se duce în importuri. Dacă luăm și spectrul statului, avem creșteri și mai mari, 25% în privat, 13% în privat, pe datorie, pe deficit fiscal record, pe îndatorarea generațiilor viitoare. Dacă se fiscalizează, nu ar fi o problemă.”
Banca Națională a României a menținut prognoza de inflație, pentru finalul acestui an, la 3,5%. În schimb, pentru sfârșitul lui 2019, prognoza de inflație a fost revizuită în creștere, de la 2,7%, la 2,9%. Mugur Isărescu a precizat că prognoza este influențată de factori exogeni, cum ar fi prețul țiteiului, al combustibilului, dar și in urma tensiunilor de pe piața muncii, sau a salariilor care pot fi împinse dincolo de creșterea productivității.