Stirile National TV
Se scumpește carnea de porc
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu 25%, în lunile următoare, pe fondul scumpirii furajelor. Și asta deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei. Avertismentul vine din partea reprezentanților Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, care se plâng de lipsa de finanțare a sectorului de creștere a suinelor. Totodată, ei semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările UE, comparativ cu România, unde consumatorul plătește la nivel european. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât pesta porcină africană evoluează, în continuare, pe teritoriul României, ceea ce duce la închiderea a tot mai multe ferme. Totodată, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, România ajungând să importe aproape 80% din necesarul de carne de porc. În acest context, crescătorii români de porci solicită prim-ministrului și Guvernului să intervină în regim de urgență, pentru implementarea măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone, cât şi a unor măsuri concrete de control și combatere a pestei porcine africane. Pe plan extern, prognozele arată că Europa va fi principala furnizoare de carne de porc pentru China, ceea ce va duce la o majorare a prețurilor cu circa 25%.