Stirile National TV
Ședința de Guvern pentru adoptarea noilor măsuri fiscale, amânată
Guvernul a amânat pentru luni şedinţa extraordinară pentru dezbaterea şi adoptarea controversatului proiect de modificare a Codului Fiscal. Şedinţa fusese programată pentru astăzi la ora 14.00, dar s-a decis anularea ei, pentru că mai multe avize necesare nu erau gata. Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, a avizat deja negativ proiectul de măsuri fiscale. Printre acestea se numără instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro şi scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Totodată, se prevede creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici. Cea mai controversată măsură este trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator, despre care sindicatele susţin că va duce la scăderea salariilor şi la pierderea unor locuri de muncă.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Patronatele, sindicatele şi analiştii economici au criticat dur intenţia Executivului de a transfera CAS de la angajator la angajat. Iar preşedintele Klaus Iohanis a avertizat public Guvernul "să nu bage ţara într-o aventură fiscală cu final trist".
Potrivit ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, 35% din salariul brut vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Mişa susţine că astfel, vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului vor scădea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical şi creanţe salariale. Reprezentanţii patronatelor au anunţat că nu vor susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi cer oprirea „terapiei de şoc”. În tot acest timp, sindicatele se pregătesc de proteste de amploare. CNSLR Frăţia a anunţat că a început procedurile pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional, acţiune susţinută şi de CNS Cartel Alfa.