Stirile National TV
Șeful C.N.A.S., reținut alături de alte 13 persoane în dosarul fraudării fondurilor pentru servicii medicale la domiciliu
Șefi și angajați ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, reținuți în dosarul privind fraudarea fondurilor destinate îngrijirilor medicale la domiciliu.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter ”Reținut în cursul nopții de polițiști, Marian Burcea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost demis, astăzi, de premierul Mihai Tudose. Burcea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței în exercitarea funcției de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite.”
DNA a efectuat, ieri, 50 de percheziții în dosar, în urma cărora 14 persoane au fost reținute. Pe lângă Burcea, au fost reținuți actualul șef al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Ovidiu Munteanu, fostul șef Lucian Bara, funcționari din cadrul celor două instituții, reprezentanți ai unor societăți prestatoare de servicii în domeniul medical, precum și o avocată din cadrul Baroului București. Toate persoanele reținute vor fi prezentate astăzi cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel București. Potrivit procurorilor D.N.A., în perioada ianuarie 2016 – august 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat prin care, sume uriașe din fondurile C.A.S.M.B. au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Au fost implicați funcționari și șefi din C.A.S.M.B., inclusiv persoane din conducerea C.N.A.S..
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter ”În multe situații, dosarele medicale cu pacienți fictivi au avut prioritate la decontare și aprobare. Solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau însă refuzate.”
Potrivit procurorilor, pentru evitarea depistării fraudelor, se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S.. Prejudiciul este estimat la trei milioane de euro în acest dosar.