Stirile National TV
Sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi
Președintele Klaus Iohannis cheamă parlamentarii din vacanță, la serviciu! Președintele a trimis Camerei Deputaților și Senatului două scrisori prin care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.
KLAUS IOHANNIS, președintele României ”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie.”
Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, aleşii se pot întruni în sesiune extraordinară la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor. Potivit unei modificări a articolului 101, este declarat ales primar candidatul care întrunește jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obține majoritatea de jumătate plus unu, se organizează un al doilea tur de scrutin. De asemenea, actul normativ prevede că la al doilea tur de scrutin participă doar candidaţii clasaţi pe primele două locuri. Al doilea tur de scrutin se organizează la două săptămâni de la primul tur și este declarat ales primar candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Întrebat de jurnaliști despre o eventuală demisie a premierului Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu exclude varianta demisiei premierului în vederea declanşării alegerilor anticipate.
KLAUS IOHANNIS, președintele României „Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu, dar chestiunea demisiei nu a fost discutată. // Eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim ministru. ”,
Cabinetul Orban susține că, prin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, unii edili au ajuns în funcție, deși sunt incompatibili. Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe această modificare legislativă ar putea avea ca urmare o moțiune de cenzură depusă de social-democrați, alături de UDMR.
LIA OLGUȚA VASILESCU, membru PSD "Ca urmare a cererii Guvernului de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor din două tururi de scrutin, PSD va depune o moţiune de cenzură care se va axa nu doar pe sancţionarea unui abuz al Guvernului Orban, care doreşte să schimbe regulile în timpul jocului, ci şi pe necesitatea demiterii ca urmare a proastei guvernări.
Totodată, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că PSD negociază cu toate partidele parlamentare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. Sunt necesare 233 de voturi pentru a demite Guvernul Orban. Dacă moțiunea va fi votată, Guvernul va fi demis, iar legea alegerii primarilor va fi respinsă. În caz contrar, Guvernul rămâne în funcție, iar actul normativ se consideră adoptat.