Stirile National TV
Sfânta Împărtășanie, amânată
Liturghie fără împărtăşanie! După ridicarea stării de urgenţă, credincioşii creştin-ortodocşi vor putea participa la slujbă, în exteriorul bisericii, dar nu se vor putea împărtăşi. Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunţat că împărtăşirea comună a credincioşilor se amână.
prin telefon: VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt, Patriarhia Română "În acest moment sunt clare câteva lucruri: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară. Bisericile vor fi redeschise doar pentru accesul credincioşilor, în număr restrâns, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie, pentru rugăciune individuală. Împărtăşirea comună, adică cea din timpul Sfintei Liturghii, este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării Bisericii noastre cu toate Bisericile Ortodoxe.
O situaţie similară s-a mai întâlnit acum aproape 200 de ani, în timpul unei epidemii de ciumă.
prin telefon: VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt, Patriarhia Română ”A mai existat un astfel de precedent al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, tot în România, şi tot din motive legate de epidemie. Nu este nimic nou, nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize gave, inclusiv medicale. În anumite contexte, dure, cum este cel de acum, trebuie sa trecem proba şi realismului creştin, care respinge orice forma de magie, de idolatrizare a unui obiect sau de vitejie mistică pe cont propriu. Vom reveni curând, gradual, la normalitate."
Anterior, Institutul de Sănătate Publică recomandase ca împărtăşania să fie administrată cu linguriţă şi pahar de unică folosinţă. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat că problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire sunt aspecte care țin strict de Biserică, cenzurarea lor nefiind atributul statului.