Stirile National TV
Sfințirea apelor, la Stâna de Vale
Marea sărbătoare creștină, Botezul Domnului, cinstită conform tradiției, în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor! Ca în fiecare an, la Izvorul Minunilor din stațiune a avut loc slujba de sfințire a apei ce vine din inima muntelui, pentru a se păstra pură și sănătoasă. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi ortodocşi, în frunte cu părintele stareț al Mănăstirii Stâna de Vale, arhimandritul Serafim Pop. Preoții, alături de turiștii care petrec aceste zile de sărbătoare în stațiunea Stâna de Vale, s-au rugat pentru sănătatea tuturor celor care vor bea apă din Izvorul Minunilor.
(AMBIANȚĂ SLUJBĂ)
SERAFIM POP, starețul Mănăstirii Stâna de Vale ”E o tradiție, o îndătinată și plăcută oamenilor, agreată cu un duh de rugăciune, la prezența la sfințirea Izvorul Minunilor. E o atracție, nu numai de Bobotează, e o atracție în decursul anilor, pentru că oamenii vin, precum și astăzi, în număr foarte frumos, să participe la slujba de sfințire, dar ei vin și peste an.”
De Bobotează, preoții cheamă Duhul Sfânt asupra apelor de pe tot cuprinsul țării. Prin taina săvârșită de preoți, apa capătă proprietăți cu efecte benefice pentru sănătatea trupului și a sufletului.
VOX ”- Am venit pentru a gusta din apa sfințită și pentru a vedea frumosul peisaj de aici. - Ce faceți cu apa sfințită? - O duc acasă și timp de opt zile voi bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol.”
VOX ”Îmi place foarte mult la Stâna de Vale.”
VOX ”Foarte frumos, mai ales că am avut și un timp extraordinar, poate nemaiîntâlnit de Bobotează.”
Din vremuri străvechi, în jurul Izvorului Minunilor s-au țesut legende fascinante. Potrivit unei astfel de legende, izvorul s-a născut dintr-o mare iubire, între o fată de împărat din Țara Ghețurilor și un fecior de crai din Țara Focului. Există credința că apa izvorâtă din această mare iubire face posibil orice miracol. Se mai spune că omul care bea apă din Izvorul Minunilor se curăță trupește și sufletește și își păstrează tinerețea. Conform calendarului religios, după Bobotează, astăzi, este prăznuit Sf. Ioan Botezătorul, încheind, astfel, șirul sărbătorilor de iarnă. Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica.