Stirile National TV
Simulare a intervenției poliţiştilor în cazul unei alerte de bombă, în Gara de Nord
AMBIANȚĂ "Stimați călători, acesta este un exercițiu, nu este o situație reală!"
Acesta este mesajul pe care l-au auzit, astăzi, călătorii din Gara de Nord, în timpul exercițiului de testare a modului în care intervin polițiștii în cazul unui apel prin care se transmite o amenințare cu dispozitive explozive. Potrivit scenariului, polițiști, jandarmi, pompieri, medici, agenți SRI și angajați ai CFR au intervenit, în urma unui apel la 112, pentru a dezamorsa dispozitivele explozive improvizate, amplasate în centrul gării. Unii călători au reacționat favorabil la simularea organizată de Poliția Română, alții au criticat inițiativa.
VOX "Binevenită, ne simțim în siguranță, protejați. Poliția și Jandarmeria sunt de obicei bine informate."
VOX "Chiar vreți să fiu sincer? Au fost puși acolo niște oameni nepregătiți. Dintre copiii ăștia care fac ordine aici."
Opinia este întărită chiar de un incident din timpul exercițiului. Polițiștii au considerat că rucascul unui jurnalist poate fi folosit drept colect suspect și au pus în el explozibil. Spre norocul lui, jurnalistul a văzut la timp că polițiștii i-au pus gând rău rucsacului și a reușit să-l recupereze înainte să fie făcut bucăți. Totuși, un astfel de exercițiu îi poate ajuta pe toți cei implicați în acțiuni de salvare în caz de amenințare cu bombă să reacționeze eficient.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "În Gara de Nord, ajung în fiecare zi aproximativ 200 de trenuri și peste 9.000 de călători. În cazul unei alerte reale cu bombă, spun specialiștii, impactul nu poate fi estimat."
Oamenii legii atrag atenția că persoanele care fac sesizări false la 112 riscă amenzi usturătoare.
GEORGIAN DRĂGAN, purtător de cuvânt, IGPR "Trebuie bine știut că una este să dai un apel la 112 și alta e în cazul în care observi și anunți."
Campania de conștientizare a rolului și importanței serviciului 112 pare să fi dat roade în ultimii ani. Dacă, în 2014, la serviciul unic de urgență 112, au sunat 20 de persoane care au dat semnale false privind existența unor bombe, anul acesta au existat doar patru astfel de sesizări nefondate.