Stirile National TV
Sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, la bilanț
Jaful din zonele împădurite, greu de evaluat, dar controlat! Cel puțin așa susține ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, care a declarat că este imposibil de precizat ”cât se mai fură din păduri”, arătând că se poate vorbi, însă, despre cantităţile de material lemnos şi de camioanele confiscate, alături de amenzile aplicate. În viziunea ministrului, o pârghie importantă de control în acest domeniu este sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, care a generat peste 2,2 milioane de avize de transport, în şase luni de când a devenit operațional. În sistem sunt înregistrați peste 64.000 de utilizatori.
TÁNCZOS BARNA, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ”Zi de zi se emit mai multe documente de însoţire, mai multe avize de transport şi am ajuns la 12.600 de avize pe zi, media zilnică, de la o cifră mai mică, pe anul 2020. Faţă de anul 2000 creşterile sunt clare.”
Tánczos Barna a mai subliniat că au fost înregistrate peste 3.400 de suspiciuni cu privire la transportul de material lemnos. Dintre acestea, au fost verificate circa 750, fiind confirmate ca fraude 123. El a mai precizat că poliţiştii au efectuat peste 20.000 de controale în domeniul silvic şi au aplicat amenzi de aproximativ 12 milioane de lei. Declarațiile ministrului Mediului privind eficiența sistemului informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, sunt contestate, însă, de de organizația nonguvernamentală Agent Green. Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții organizației susțin că informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0 sunt incomplete, hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0 sunt, de asemenea, incomplete sau lipsesc, iar traseul parcurs în timpul transportului, disponibil public după finalizare, nu este la vedere pentru toate tipurile de transport si că dispare după 72 de ore.