Stirile National TV
Şoferii se pregătesc pentru iarnă
Temperaturile au scăzut, iar șoferii deja fac cozi la vulcanizări pentru a-și schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Aceștia vor să aibă mașinile echipate pentru iarnă. Pentru fiecare vehicul, înlocuirea anvelopelor durează, în medie, o jumătate de oră. Costul pentru această operațiune pornește de la 70 de lei. Legea nu prevede o zi anume până la care trebuie schimbate cauciucurile la mașină. Potrivit legii, nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei.
MARIUS LEONTE, specialist auto
"Înainte de toate trebuie să nu aibă gradul de uzură depășit, adică pe timpul rece undeva la minimum 4 mm. Există pe fiecare anvelopă un grad de uzură care este limitat de fabricant și acel grad de uzură nu ar trebui niciodată depășit. Totodeauna, cauciucurile de iarnă ar fi M S sau cele care rezistă la ploaie, la zapadă, la polei. Sunt inscripționate individual pe fiecare anvelopă în parte, ceea ce și recomad înainte de toate să vă luați cu un grad de aderență foarte puternic, cât și indicele de viteză contează foarte mult pentru că mulți dintre noi tindem să accelerăm mai tare și totodată, la sistemul de frânare atunci o să vedem deosebirea între o anvelopă de calitate și una de mai puțină calitate."
Specialiștii auto nu le recomandă șoferilor anvelopele all seazon, deoarece mașina nu franeză bine când este echipată cu aceste anvelope. Aceștia le transmit conducătorilor auto să își pregătească autovehiculul pentru sezonul rece cu o vizită la un service.
MARIUS LEONTE, specialist auto
"Vorbim înainte de toate de sistemul de răcire al mașinii. Sistemul de răcire al mașinii nu înseamnă numai apă în instalația mașinii. Apa deteriorează foarte grav atât piesele care corodează interiorul și vă pune buzunarul în dificultate, avem antigelul pentru timpul rece, recomand să nu fie niciodată sub 35 de grade, schimbat din doi în doi ani de zile."
Polițiștii le recomandă șoferilor să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate adecvat, atât din motive de siguranță, dar mai ales pentru că pot fi amendați. Amenzile pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte, plus reținerea certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice.