Stirile National TV
Soluții în criza facturilor la energie
Guvernul nu va plafona prețurile la energie, ci ia în calcul compensarea unei părți din factură. Este concluzia ședinței la care au participat, marți, premierul Florin Cîțu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi reprezentanţi ai A.N.R.E., Transelectrica, O.P.C.O.M. şi Consiliului Concurenţei.
ALEXANDRA VLAD, reporter ”Ședința a fost convocată în scopul discutării situaţiei de pe piaţa gazelor și identificării soluțiilor pentru ieșirea din criză. În domeniul energiei se înregistrează creşteri considerate nejustificate ale preţurilor şi au fost reclamate modificări frauduloase ale contractelor încheiate între furnizori și consumatori. De asemenea, au fost semnalate facturi exorbitante, primite de clienţii unor companii care operează în domeniul energiei.”
Șeful Executivului a recunoscut că statul nu are soluții pe termen scurt pentru a opri creșterea prețurilor. În schimb, ar fi soluții pe termen mediu, asta însemnând creșterea capacităților de producție a energiei în scopul acoperirii nevoilor, adică obținerea independenței energetice a României. În situația în care se apropie sezonul rece, Florin Cîțu spune că se analizează varianta compensării unei părți din factură și a avertizat companiile să nu crească în mod artificial prețurile. Furnizorii nu aveau voie să mărească prețul energiei dacă au stabilit un preț fix timp de un an, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a precizat că furnizorii nu aveau voie să mărească prețul anunțat în oferta din luna mai. De marți încep controale A.N.R.E. și A.N.P.C. la furnizorii de energie, iar amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Premierul Florin Cîțu a vorbit, marți, și despre legea consumatorului vulnerabil, un proiect legislativ care zace la sertar încă din 2012. El i-a atacat pe politicienii care nu au făcut nimic pentru a-și asuma proiectul, inclusiv pe Ludovic Orban.