Stirile National TV
Soluții pentru agricultura românească
Criza agricolă adâncă și persistența fermierilor în a-și face auzite nemulțumirile au nevoie de implicații ferme din partea instituțiilor statului. Mesajul agricultorilor rămâne clar: sunt probleme urgente care necesită o intervenție imediată. Despre impactul secetei, prețurile de vânzare și soluțiile pentru acest sector esențial pentru români, agricultura, am discutat cu primarul Municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
DRAGOȘ SOARE, primar Municipiul Slobozia
”Printr-o implicare mai puternică a instituțiilor statului. În primul rând, prin cunoașterea problemelor lor. Prin decizii directe ale Ministerului Agriculturii și ale Guvernului. Fermierii nu au ieșit în stradă pentru că le era bine, au ieșit în stradă pentru că nu le era bine și lucrul acesta trebuie luat foarte în serios. Guvernul are instrumente suficiente să intervină și să găsească soluții și fermierii le așteaptă. Și eu, și familia mea facem parte din această breaslă. Problemele sunt încă la început, mai pot fi corectate, iar dacă se va interveni prea târziu, din păcate, această zonă, economică va avea foarte mult de suferit. Principalele probleme sunt legate de secetă, în primul rând. A doua problemă este prețul produselor și costul foarte crescut. Prețurile de vânzare sunt foarte mici, mult mai mici decât pot susține fermierii și evident costurile mari de producție. Deci, sunt probleme majore, probleme de depozitare, probleme de cash flow, probleme de finanțare. Sunt foarte multe probleme cu care se confruntă această zonă economică și care are nevoie de sprijin. Ar fi nevoie de o intervenție prin Agenția de Plăți și Intervenții pentru agricultură. Dacă observăm, în denumirea acestei instituții există și componenta de intervenție. Acolo unde există impact major din cauza influenței mărfii ucrainene, statul trebuie să intervină și să își protejeze capitalul autohton.”
În luna martie, Comisia Europeană va prezenta statelor membre mai multe acțiuni care ar putea aborda aspecte precum transparența pieței în cadrul lanțul valoric, punerea în aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale și asigurarea respectării acesteia, costurile de producție sau un control mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.