Stirile National TV
Spectrul crizei alimentelor
Agricultura de performanță, în criză! Potrivit Asociaţiei Fermierilor din România, peste 25% dintre exploatațiile agricole din țară au dispărut, între anii 2010 și 2020, după cum arată datele provizorii ale Recensământului General Agricol. Reducerea exploatațiilor agricole de performanță se va reflecta în situația alimentelor, susțin fermierii. Criza nu va însemna penuria de hrană, ci faptul că mulți oameni nu-și vor permite să cumpere mâncare. Oficialii europeni au recunoscut că este posibilă o criză a alimentelor, în contextul dificil al războiului din Ucraina.
RALUCA ALEXE, reporter ”Uniunea Europeană este capabilă în mare măsură să-şi acopere consumul. În mare parte nu înseamnă tot consumul. Prin urmare, breșele ar trebui acoperite cumva. Pentru a preveni instalarea unei crize alimentare serioase, Comisia Europeană plănuiește acordarea unor înlesniri în această perioadă. O soluție, la care se gândesc cei de la Bruxelles, ar fi plantarea culturilor agricole în zonele rezervate în scopuri ecologice.”
Asociaţia Fermierilor din România atrage atenţia că problemele provocate de războiul din Ucraina se adaugă celor pe care fermierii le au deja, precum pieţe agitate, penuria de combustibili și îngrășăminte, preţuri exagerate pentru input-uri. Potrivit datelor statistice, Rusia asigură 20% din comerţul mondial cu grâu şi 17% cu orz. Totodată, Ucraina asigură 15% din comerţul mondial cu porumb şi orz şi 10% din comerţul mondial cu grâu. Blocarea Ucrainei în război și sancțiunile aplicate Rusiei i-ar putea favoriza pe fermierii români, care se cred în stare să suplimenteze producțiile interne, atât la cereale, cât și de carne și lactate, pentru a acoperi pierderile din importuri, dar și pentru a pătrunde pe noi pieţe. Problema este ca statul român să gândească strategii eficiente pentru susținerea agriculturii și să le ofere fermierilor sprijinul necesar pentru a produce la nivel de performanță.