Stirile National TV
Sprijin pentru copiii refugiați
Sprijin pentru copiii refugiați din Ucraina și pentru familiile lor, dar și pentru mămicile și copiii defavorizați din București! Un nou centru de sprijin din rețeaua Blue Dot a fost inaugurat în Capitală, în Sectorul 5, de către Primăria Capitalei și reprezentanții UNICEF România. La centrul Blue Dot Kogălniceanu vin zilnic mămici și copii, care primesc hăinuțe, lapte și beneficiază de consiliere psihologică și juridică, precum și de recomandări despre grădinițe, școli și cabinete medicale.
COSMINA SIMIEAN, directorul general, DGASMB
”Pentru că de la începutul crizei din Ucraina, aici au venit foarte multe mămici cu copii ucraineni și este o nevoie foarte mare de informare. Am solicitat sprijinul UNICEF, pentru a deschide și componenta de informare și consiliere pentru aceste mămici cu copiii proveniți din Ucraina. Sperăm să deschidem și un al doilea centru într-o altă parte a Bucureștiului pentru că nevoia este foarte mare, aproximativ 50-60 de persoane vin în fiecare zi aici pentru un scutec, pentru o cutie de lapte praf și în principal pentru hăinuțe. Este foarte important de reținut, componenta de donații provine de la bucureșteni și facem un apel la aceștia să ne aducă în continuare hăinuțele pe care copiii lor nu le mai poartă, care le-au rămas mici, cu siguranță ele vor fi foarte bine folosite."
Centrul Blue Dot include spații prietenoase pentru cei mici și oferă servicii integrate pentru nevoile urgente ale copiilor și femeilor.
HORIA TOMESCU, viceprimarul Capitalei
"Vor beneficia de rechizite pentru copii, de haine donate de bucureșteni, de organizații internaționale, vor beneficia de produse de igienă și, de asemenea, mici electrocasnice pentru prepararea produselor pentru sugari, în mod gratuit. De asemenea, prin centrul Blue Dot, care este un concept al UNICEF, se dorește pentru refugiați o consiliere psihologică și juridică și, de asemenea, un centru de informare pentru refugiați."
Reprezentații centrului Blue Dot Kogălniceanu oferă și sprijin pentru facilitarea incluziunii sociale a copiilor refugiați din Ucraina şi a familiilor lor.
IULIA ILIE, asistent social
"Ele pot să vină la noi, dacă au nevoie de informații în legătură cu educația lor, dacă vor să își înscrie copiii la o grădiniță sau la o școală de la noi din România, noi putem să îi ajutăm cu informațiile exact unde să se ducă pe sector, dacă ei vin, să zic, din Sectorul 2, noi putem să îi direcționăm într-o școală sau grădiniță din acest sector, ca să fie mai ușor transportul copiilor."
Reprezentanții UNICEF, împreună cu autorităţile locale şi cu mai multe ONG-uri lucrează la o platformă online care să înregistreze copiii vulnerabili care intră pe teritoriul României. În prezent, există centre Blue Dot în zonele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, Siret, Isaccea, Albița și Huși, precum și la Iași, Brașov și București. Până în prima parte a lunii august, peste 42.000 de femei și copii refugiați au primit sprijin în Punctele Albastre din România.