Stirile National TV
Start la autorecenzare
Website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor s-a blocat, din cauză suprasolicitării, chiar din prima zi. Pentru a preveni blocarea site-ului, cetățenii care doresc să se autorecenzeze sunt îndemnați să acceseze direct Platforma de Autorecenzare sau site-ul Institutului Naţional de Statistică. În perioada 14 martie -15 mai, românii pot completa online formularul oficial pentru recensământ. Autorecenzarea presupune, în premieră pentru România, două etape distincte. Este vorba despre autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse. Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor. Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.
ALEXANDRA VLAD, reporter ”Pentru a completa chestionarul, aveți nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de e-mail validă. Intrați pe www.recensamantromania.ro, apoi accesați link-ul care duce spre platforma de autorecenzare. Aici, completați un formular de pre-înregistrare, pe baza Codului Numeric Personal, care va fi înlocuit cu un cod de 40 de caractere. Ulterior, pe adresa de e-mail menționată în formular, primiți chestionarul pentru recensământ.”
Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică, pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ, la șapte zile de la completare. Cine refuză recensământul riscă amendă în valoare de cel puțin 5.000 de lei. Recensământul este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. În intervalul 16 mai – 17 iulie, românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv digital vor fi chestionați de un recenzor.