Stirile National TV
Strategia Energetică a României, în plan de finalizare spre sfârșitul anului
Investiţii de miliarde de euro în sectorul energetic şi importul de hidrocarburi! Asta prevede Strategia Energetică a României pentru perioada 2016-2030. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, strategia va fi finalizată în a doua parte a acestui an, după obţinerea avizului de mediu. Proiectul, la realizarea căruia au participat peste 300 de experţi din domeniu, a fost lansată în dezbatere publică încă de la finalul anului trecut. După primirea avizului de mediu, proiectul Strategiei Energetice va fi supus aprobării în Guvern şi în Parlament.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "Conform Strategiei Energetice, în mai puţin de 13 ani, vom fi nevoiţi să importăm masiv hidrocarburi. Asta în condiţiile în care se estimează că producţia de gaze naturale a României va scădea spre zero după anul 2035, iar producţia de ţiţei după 2045."
Conform estimărilor documentului, importurile de hidrocarburi, în special de ţiţei, vor acoperi 25% din consumul intern în anul 2030. În acelaşi timp, este prevăzută retragerea din funcţiune a unor termocentrale pe gaze sau cărbune cu o capacitate totală instalată de 4.200 MW. Potrivit proiectului, în perioada 2017-2030, România va avea nevoie de investiții de 20 de miliarde de euro în întregul sector energetic. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a subliniat că este foarte important ca anul acesta România să aibă o strategie energetică, astfel încât, la începutul anului viitor, să transmită către Comisia Europeană planurile integrate energie-mediu, care vor conține ținte, obligații şi programe, pe care România trebuie să le monitorizeze.