Stirile National TV
Stresul protejării datelor personale, în mediul online
O persoană din trei nu ştie cum să-și protejeze datele private online! Potrivit unui studiu al producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, publicat astăzi, 32,3% dintre utilizatori nu ştiu cum să-și protejeze viaţa personală în mediul online.
COSMINA STOIAN, reporter ”Potrivit datelor statistice, nouă din zece persoane intră online de mai multe ori pe zi, internetul fiind nelipsit din viaţa cotidiană. În astfel de condiții, păstrarea sub control a tuturor informaţiilor private a devenit o provocare pentru internauți. Potrivit raportului producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică, aproape 17% dintre utilizatori au văzut publicate informaţii private despre ei înşişi sau despre membrii familiei, informații care nu ar fi trebuit să ajungă pe internet.”
Eforturile utilizatorilor de a deveni mai puţin vizibili pe internet generează o stare denumită „extenuare provocată de datele private online". ”Această extenuare este legată de existenţa unei presiuni constante, cu senzaţia permanentă că există terţi care profită de informaţiile tale personale, orice rezistenţă fiind inutilă. De fapt, unii oameni cred că nu au suficientă putere pentru a se opune încălcării confidenţialităţii datelor. O treime dintre respondenţi nu ştiu cum îşi pot proteja complet viaţa privată online, iar 13% şi-au pierdut interesul pentru modul în care îşi pot îmbunătăţi protecţia datelor personale”, se arată în comunicatul Kaspersky Lab. Lipsa de control asupra confidențialității datelor private se reflectă în comportamentul online al internauților. Potrivit raportului companiei, o cincime dintre participanţii la studiu nu fac eforturi suplimentare, cum ar fi ştergerea periodică a istoricului de navigare sau utilizarea de accesorii speciale pentru a bloca funcţiile de urmărire online, pentru a-şi asigura confidenţialitatea în timp ce navighează pe internet de pe dispozitivele lor. Specialiştii avertizează că nu trebuie lăsată garda jos în mediul online, deoarece utilizatorii pot ajunge o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici.