Stirile National TV
Studiu: Bucureștenii ar putea ajunge să se spele cu apă încălzită la aragaz
Bucureștenii ar putea ajunge să se spele cu apă încălzită la aragaz, potrivit unei analize Frames! Avertizările vin în condițiile în care lucrările de reabilitare a conductelor, vitale pentru funcţionarea sistemului, vor fi din nou amânate. Potrivit analiștilor, sistemul de termoficare al Capitalei se află aproape de colaps, iar pe măsură ce reabilitarea acestuia este amânată de către autorități, rețeaua se degradează din ce în ce mai mult.
COSMINA STOIAN, reporter
"Peste 80% din sistemul de termoficare al Municipiului București are o vechime de mai bine de 50 de ani, care semnifică un grad ridicat de uzură și un risc major de avarii. În plus, specialiștii avertizează că apa caldă transmisă prin conductele pline de rugină şi petice pot deveni un real pericol pentru sănătatea cetățenilor."
Analiștii avertizează că avaria majoră care a avut loc zilele trecute în București, în urma căreia zeci de mii de bucureşteni din sectoarele 2 şi 3 au rămas fără căldură și apă caldă, este doar un exemplu care reflectă gravitatea situației energetice.
ALEXANDRU BURGHIU, director general, Termoenergetica
"Într-adevăr, sistemul de termoficare este unul foarte îmbătrânit. Majoritatea rețelei are undeva la 52 de ani, durata de viață a fost de 25 și ar fi trebuit înlocuită începând cu 1990. Ce s-a făcut în ultimii 25 de ani, după 1990...mai nimic."
Primăria Capitalei și-a propus reabilitarea, anul acesta, a 137 de kilometri din totalul de 4.000 ai rețelei. Directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, arată, însă, că nu va fi refăcut nici măcar un sfert din obiectivul setat de municipalitate.
ALEXANDRU BURGHIU, director general, Termoenergetica
"Anul acesta, ca și număr de kilometri, sperăm, pe rețeaua primară, să ajungem la 20 de kilometri. Este cea mai mare cantitate care s-a înlocuit în ultimii 30 de ani."
Potrivit directorului Termoenergetica, procesul de înlocuire al conductelor nu este unul ușor, deoarece pe toată perioada desfășurării acestuia, trebuie realizate rute ocolitoare, astfel încât furnizarea agentului termic către bucureșteni să nu fie oprită. În prezent, la sistemul public de termoficare, sunt racordate peste 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat, printre care şcoli şi spitale, precum şi firme particulare.