Stirile National TV
Studiu privind percepția românilor referitor la schimbările de pe piața muncii
Românii, deschişi la shimbare în viaţa profesională! 66,8% dintre români sunt gata să facă schimbări radicale şi să opteze pentru reconversie profesională, iar șapte din zece dedică timp semnificativ într-un an învățării pentru a-și perfecționa aptitudinile. Aşa arată un studiu realizat pe un eșantion de 366.000 de persoane din 197 țări a evaluat modul în care angajații din întreaga lume percep schimbările aduse pe piața muncii.
BIANCA ROTARU, reporter ”Conform studiului, doi din trei români sunt dispuși să facă o schimbare totală în ceeea ce privește cariera. Cei mai deschiși la o astfel de idee sunt angajații cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani, al căror nivel de educație este doar liceul.
De asemenea, tot mai mulți români dedică timp semnificativ învățării, pentru a-și perfecționa aptitudinile, astfel încât să facă față provocărilor aduse pe piața muncii.”
La nivel global, angajații sunt conștienți de avansul tehnologic. Peste jumătate dintre cei chestionaţi spun că vor fi foarte afectați de aceste schimbări. În România, cei mai mulți respondenți care cred că jobul lor va fi afectat de schimbările tehnologice lucrează în domenii precum digital, analiză și automatizare cu o pondere de 59%, IT și tehnologie cu 52%, finanțe și audit cu 45,6%. La polul opus, cel mai puțin îngrijorați din acest punct de vedere sunt cei care lucrează în vânzări cu 31%, juridic cu 24% și asistență socială cu 23%. Din punct de vedere al joburilor deținute în prezent, cea mai mare deschidere pentru reconversie profesională o au angajații din domenii precum vânzări cu un procent de 78,3%, media și informații cu 78%, achiziții și logistică cu 74,4%. De asemenea, potrivit studiului, românii preferă să învețe singuri pentru a se dezvolta profesional. România se situează pe locul 31 în rândul țărilor analizate în ceea ce privește timpul alocat de către angajați pentru învățare și dezvoltare profesională. Peste jumătate dintre respondenți au spus că alocă săptămâni sau chiar câteva luni pe an pentru astfel de activități.