Stirile National TV
Sub lupă, fructele și legumele românești
Val de de verificări în laborator a legumelor şi fructelor românești, pe fondul suspiciunilor privind folosirea excesivă a pesticidelor! Conform comunicatului transmis de Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Fitosanitară plănuiește să efectueze, anul acesta, cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu anul trecut, în vederea verificării conformităţii acestor produse. Probele vor fi prelevate, atât din pieţele bucureştene, cât şi din cele aflate în fiecare reşedinţă de judeţ. Astfel, din mai şi până la finele lunii august, numărul probelor care sunt suspuse verificării a fost suplimentat cu 181, faţă de numărul de probe verificate în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 434. Sunt supuse verificărilor tomatele, castraveţii, ardeii, cireşele, căpşunele, caisele, pepenii şi zmeura. În 30 mai, Autoritatea Naţională Fitosanitară a demarat acţiunea ”Cireaşa şi Căpşuna”, verificările urmând să se desfăşoare până pe 5 iulie. ”În cadrul acestei acţiuni vor fi prelevate pentru analize de laborator peste 200 de probe de cireşe şi căpşune, în plus faţă de Programul Naţional de Monitorizare, în scopul verificării conformităţii, pentru a nu prezenta niciun risc pentru consumatori”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.