Stirile National TV
Târgul de la Vama Sării, la a 50-a ediție
Târgul de la Vama Sării, la a 50-a ediție! Sute de localnici, dar și turiști din țară și străinătate iubitori de tradiții bihorene, s-au adunat, în acest sfârșit de săptămână, la Vadu Crișului, din munții Pădurea Craiului. Numele festivalului de la Vadu Crișului are origini străvechi, încă din secolele XIII-XV, când în defileu se vămuia sarea extrasă din ocnele Transilvaniei, transportată către Câmpia Panonică. În fiecare an, este reprodus drumul sării de pe vremea când, la punctul vamal dintre Transilvania şi Pașalâcul otoman de la Oradea, vameșii rețineau o parte din sarea adusă de cărăuși în căruțe, sau de plutași pe Criș.
DOREL COSMA, primar, com. Vadu Crișului, jud. Bihor ”Veneau de la Dej cu căruțele cu sare. Acolo se făceau plutele și se făcea negoțul până în Câmpia Panonică, cu sare și cu lemn.”
Și la ediția de anul acesta, drumul sării a fost reprodus cu sfințenie. Plutașii au transportat bulgării de sare pe apele Crișului Repede și s-au oprit pentru vămuire.
AMBIANȚĂ “- Stai, ați ajuns la vama grofului, ce transportați? - Sare și lemn. - Opriți pentru vămuire, ce preferați să plătiți? În bani sau sare? - În sare. - Luați sarea și duceți la cămările grofului."
VOX "Aici, pe Criș, erau plute care duceau sare în imperiul Austro Ungar și, aici, mai sus, este o cazemată, unde opreau vasele, pluteau. Era din aia, clădite, și, acolo, plătea vama."
După încheierea drumului sării, a început spectacolul pregătit de primăria locului. La târgul de la Vama Sării, vizitatorii s-au bucurat de spectacole, concursuri și demonstrații. La final, cerul s-a luminat de un imens foc de artificii.