Stirile National TV
Trai tot mai scump
Sărbătorile pascale înseamnă și mese îmbelșugate! De data aceasta însă, românii sunt mai cumpătați, din cauza prețurilor. Așa că merg în piețe, pentru a căuta verdețuri mai ieftine, dar sănătoase și neapărat produse în țară.
RALUCA ALEXE, reporter
”Scumpirile din ultima perioadă i-au făcut pe oameni să aleagă piețele agroalimentare în detrimentul marilor lanțuri de magazine. Și faptul că produsele sunt naturale reprezintă un avantaj, mulți dintre cumpărători fiind de părere că sprijinul acordat producătorilor locali este foarte important”.
Producția internă este dificilă din cauza lipsei de fertilizatori, făcând loc importurilor, de o calitate mult mai scăzută. Totuși, gospodarii români care mai reușesc să producă alimente cu gust și-au format o clientelă fidelă, care nu pare să aibă prea multă încredere în ofertele supermarketurilor.
”Sunt ecologice și nu-s prețurile așa de scumpe. Pentru țărani, să le dăm și noi posibilitatea să mai poată să mai facă, pentru că dacă nu cumperi de la ei și cumperi numai de la stat, ei nu au cu ce să mai facă producție. Și ei sunt serioși.”
”Știu că sunt naturale și din grădina țăranului. Îți alegi marfa, te plimbi, și unde-i mai ieftin, de acolo iei.”
Din păcate, majorarea prețurilor este departe de a se opri. Specialiștii prognozează scumpiri cu până la 20% la alimente și în a doua parte a anului în curs. Iar în timp ce producătorii nu știu cum să își mai vândă mărfurile, abia recoltate, și să se mai aleagă și cu un minim profit, importurile sunt în floare. Un alt factor care determină scumpirile este și războiul de la granițele țării noastre, Ucraina fiind unul dintre exportatorii importanți de cereale și îngrășăminte naturale.