Stirile National TV
Traian Băsescu critică ”Declarația de la Roma”
Reacție tranșantă a fostului președinte Traian Băsescu, privind "Declarația de la Roma"! Fostul șef de stat a postat, astăzi, un comentariu pe pagina sa de facebook, în care precizează că declarația adoptată la Summitul aniversar al UE, desfășurat la Roma, a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune "ritmuri diferite”. Traian Băsescu spune că Germania, Franța și Olanda vor fi țările care vor da direcția, iar celelalte state membre vor fi libere să o urmeze "dacă vor sau dacă pot”. Acesta a ținut să menționeze că liderii politici din România au obligația să înțeleagă acest lucru, să-l explice populației și să acționeze în consecință. Comentariul fostului președinte vine după ce acrtualul președinte, Klaus Iohannis, declara, ieri, că sintagma "Europa cu două viteze" nu a mai existat în discursul liderilor europeni și susținea că pericolul divizării blocului comunitar a trecut.
KLAUS IOHANNIS, președintele României "Ați constatat cu toții, până și din discursul liderilor, pur și simplu, a dispărut sintagma „Europa cu două viteze" sau „Europa cu mai multe viteze" sau „Europa cercurilor concentrice". Pasajul la care vă referiți este în perfectă consonanță cu tratativele, deci reflectă situația de acum a Uniunii și este ceea ce am descris eu mai devreme, în scurta mea prezentare, cu sintagma „colaborare consolidată. S-a dovedit că este din când în când cazul de proiecte unde nu toată lumea vrea să intre de la început. Cred că s-a înțeles destul de bine deja după aceste discuții care au fost preliminare, nu se poate merge pe ideea Europei cu mai multe viteze. Pur și simplu nu este posibil. Ne-am întoarce în timp și nu-și dorește absolut nimeni să facem în Uniune pași înapoi. Noi vrem să facem pași înainte. Toți vor o Uniune mai puternică, o Uniune care face față mai bine crizelor, în definitiv o Uniune care răspunde solicitărilor cetățenilor europeni."
Klaus Iohannis a subliniat că este necesar ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul și eficiența Uniunii și că niciun lider european nu își dorește pași înapoi de la ceea ce s-a realizat până acum. Liderii europeni au semnat sâmbătă o declarație de unitate în sperața reînnoirii angajamentului european în piața Capitoliului, în același loc unde cele șase țări fondatoare au semnat în urmă cu șase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunității Economice Europene și a UE.