Stirile National TV
Transportatorii suspendă cursele cu microbuze, pe rutele București - Ilfov
Protest în transporturi! Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România au decis să suspende, începând cu 31 octombrie, activitatea de transport în cazul microbuzelor care circulă pe rutele de pe raza București -Ilfov. Potrivit reprezentanților Confederației, firmele care operează curse de transport persoane între Bucureşti şi localitățile din județul Ilfov au investit peste 20 de milioane de euro în 170 de autobuze urbane. În ciuda faptului că transportatorii plătesc leasing pentru autobuze, acestea sunt ținute, însă, în garaj. Motivul: în urmă cu o jumătate de an, Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a fost desființată prin ordonanţă de urgenţă. În baza aceleiași ordonanțe, atribuţiile Autoritățiie Metropolitane au fost preluate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Decizia nu a fost pe placul transportatorilor. COTAR a cerut recent demisia ministrului Transporturilor, pe motiv că acesta a venit cu unele modificări legislative, în domeniul liberalizării transportului de persoane, punându-i în imposibilitatea de a se pregăti pentru atribuirea din martie 2019.
VASILE ȘTEFĂNESCU, președinte C.O.T.A.R. “De orice putem să-l acuzăm pe Domnul Șova, dar că nu știe legile, nu. Este rea voință, protejarea unor grupuri de interese și se leagă cu acțiunea domniei sale din 2015, când a introdus în legea 38 acele două sintagme în mod repetat. Deci pe lângă ceea ce face acuma, este promotorul haosului activității neautorizate din transportul rutier de persoane”.
În 11 octombrie, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a anunţat că peste 16.000 de autovehicule comerciale vor întrerupe activitatea la nivel naţional, pe o perioadă nedeterminată, în semn de protest faţă de ordinul dat de Lucian Şova, prin care acesta a modificat normele privind transportul interjudeţean de persoane. Șova a declarat la acel moment că protestul transportatorilor de persoane este un boicot organizat, care vizează menţinerea unor monopoluri. Problema principală este, însă, că nici la ora actuală nu a fost pusă la punct procedura de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov. Potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, specialiştii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public aveau obligaţia să prezinte strategia privind atribuirea licenţelor de transport, lucru care nu a fost făcut nici până acum. Suspendarea transportului cu microbuze în București și județul Ilfov va afecta persoanele care călătoresc exclusiv cu aceste mijloace de transport.
ANA IACUB reporter ”Peste 100.000 oameni calatoresc, în fiecare zi, cu autobuzele şi microbuzele, între Bucureşti şi localităţile din judetul Ilfov. In cazul in care nu se va gasi o soluție în disputa dintre transportatori și autorități, acesti oameni nu vor mai avea mijloace de transport pentru a ajunge la muncă ori pentru a-și rezolva alte probleme.”
Reprezentanții COTAR precizează că autorităţile nu respectă deciziile justiţiei din 2017 şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile din Ilfov. Ei consideră că prin această conduită se urmăreşte protejarea intereselor societăţilor de transport nou-înfiinţate şi finanţate din bugetele locale ale primăriilor. Ei susțin că transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziţia de autobuze și că, astfel, se încalcă principiul liberei concurenţe privind condiţiile de acces la piaţa transportului de persoane. Nu în ultimul rând, transportatorii cer armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, precum şi înnoirea parcului auto, în condiţii egale de acces la piaţa transportului de persoane Bucureşti-Ilfov.