Stirile National TV
Tranzacțiile pentru vânzarea și închirierea de locuințe au scăzut cu 20%
Piața imobiliară, în scădere! Nu se mai vând locuințe la fel de mult ca în anii trecuți și nici nu se mai închiriază la fel de repede. Potrivit specialiștilor în domeniu, tranzacțiile au scăzut cu 20%.
COSMIN GÎȚĂ, consilier vânzări
"Motivul pentru care nu mai avem același număr de solicitări ar putea să fie și o creștere a prețurilor, această creștere este datorată și deciziei dezvoltatorilor de a mări prețurile, o urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții sau poate chiar a terenurilor."
Specialiștii spun că efectele economice ale pandemiei s-au resimțit și în sectorul imobiliar.
prin tel: RADU ZILIȘTEANU, profesor de economie
"În ceea ce privește consecințele pandemiei referitoare la scăderea puterii de cumpărare, evident, multă lume a fost în șomaj tehnic, unii chiar mai sunt, sunt domenii întregi care nu funcționează cum ar fi domeniul Horeca și atunci sigur că cererea atât pe piața vânzărilor imobiliare cât și pe piața închirierilor imobiliare a scăzut foarte mult."
Deși prețul chiriilor a scăzut în acest an, pentru persoanele care au salariul minim pe economie, închirierea unui apartament cu două camere rămâne un vis. Spre exemplu, în Sectorul 4 al Capitalei, un apartament cu două camere se închiriază acum cu aproximativ 300 de euro sau chiar mai mult, în funcție de suprafață și de confortul din interior.
COSMIN GÎȚĂ, consilier vânzări
"La începutul anului, chiriile din ceea ce am discutat cu proprietarii sunt ceva mai mici decât în perioada anterioară pentru că a fost un număr forte mic de solicitări, cei care lucrează de acasă în sistemul telemuncă a influențat negativ ocuparea tuturor chiriilor și atunci cei care închiriază au micșorat prețul pentru apartamente. De exemplu dacă în ani trecuți pentru un ap de 2 camere beneficiarii îl închiriau cu 400 de euro, acum îi închiriază și cu 300 de euro."
Potrivit profesorului de economie Radu Zilișteanu, pandemia de coronavirus a declanșat mai multe procese economice.
prin tel: RADU ZILIȘTEANU, profesor de economie
"În primul rând o încetinire evidentă a activității economice care se refletă și în evoluția PIB-ului, e vorba de scăderea PIB-ului, dar în ceea ce privește chiriile și în general piața imobiliară a influențat foarte mult o consecință a pandemiei care se referă la scăderea mobilității persoanelor, multă lume lucrează de acasă și atunci evident că a scăzut mobilitate populației și în consecință și evoluția asupra chiriilor a fost covârșitoare."
În acest an, românii preferă apartamentele cu o suprafață mai mare și cu terasă. Potrivit specialiștilor, majoritatea oamenilor care își cumpără o locuință în 2021 accesează un credit.