Stirile National TV
Tulpina britanică se răspândește rapid și în România
Probele prelevate în cadrul unui studiu medical privind infectările cu SARS CoV-2 au scos la iveală date alarmante. Studiul de secvențiere a genomului virusului SARS CoV-2, realizat de cercetătorii de la MedLife, a arătat că, dintre cele 90 de probe prelevate în intervalul 25 – 29 ianuarie din mai multe orașe din țară, 24 conțin tulpina britanică a coronavirusului. Distribuția probelor întărește concluziile prezentate recent specialiști privind contagiozitatea ridicată și transmiterea comunitară a noii tulpini.
prin telefon: DUMITRU JARDAN, biolog, doctor în științe medicale „Analizând rezultatele studiului pe cele 90 de probe pe care le-am secvențiat, am ajuns la concluzia că numărul pacienților care prezintă tulpina britanică în România este mult mai mare decât ne așteptam, adică se ridică cam la 27 %, ceea ce este foarte mult. Probele pentru studiu am încercat să le luăm întâmplător și fără să avem date de studiu despre acești pacienți. Pacienții au fost luați la întâmplare ceea ce ne face să credem că totuși s-ar putea să fie un grup reprezentativ pentru populație, cel puțin în București, pentru că majoritatea probelor sunt în București și, atunci, frecvența tulpinii britanice este foarte mare.”
În context, se poate vorbi de o transmitere comunitară iar, în viitorul apropiat, este posibil ca această tulpină să devină predominantă.
prin telefon: DUMITRU JARDAN, biolog, doctor în științe medicale „Dinamica răspândirii a noii tulpini este că tulpina britanică crește în frecvență cel puțin pe probele pe care noi le-am studiat până acum, pentru că primele probe studiate în decembrie au arătat că, din 60 de probe, nu am găsit niciuna cu tulpină britanică și, astăzi, avem deja 27% dintre ele. Cel puțin pe lotul nostru asta arată că există o creștere destul de rapidă al numărului pacienților cu tulpina britanică, ceea ce ar sugera că această tulpină este mai contagioasă, decât tulpina care era până acum.”
prin telefon: ADRIAN MARINESCU, medic, Institutul „Matei Balș” București „Din fericire dacă vorbim de tulpina din Marea Britanie nu sunt interferențe. Din ce avem ca date, în acest moment, mutațiile identificate nu influențează nicicum proteina țintă de la nivelul structurii virusului. Ce se va întâmpla de acum încolo cu tulpinile foarte noi, vorbim de Brazilia și Africa de Sud, e foarte greu de spus și monitorizarea mutațiilor în cazul acestora ne va crea aceste interferențe, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci, probabil că va fi necesar un up-date la nivelul vaccinului, lucru care e luat în calcul.”
ALEXANDRA VLAD, reporter „Studiul de secvențiere a coronavirusului SARS-CoV-2 va continua, pentru a identifica informații noi, relevante și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva acestui inamic. Potrivit experților britanici, au fost depistate, până acum, peste 4.000 de tulpini ale coronavirusului SARS CoV-2, în întreaga lume. Dintre acestea, puține prezintă, însă, mutaţii importante şi pot modifica virusul în mod semnificativ, apreciază experții.”