Stirile National TV
Turism arhaic, în județul Bihor
Locurile uitate de timp ocupă un loc tot mai important pe lista destinațiilor turistice! În județul Bihor, turiștii care vor să fugă de aglomerările urbane descoperă paradisul pierdut al vechilor așezări țărănești: case cu iz arhaic, șure acoperite cu paie, bucate tradiționale și peisaje ca-n povești! Cătunul Runcuri din comuna Roșia este un sat din inima munților Apuseni în care tradițiile sunt păstrate intacte. Aici turiștii descoperă peisajul mirific specific Apusenilor, amplificat de frumusețea sutelor de peșteri din zonă. În aceste locuri, țăranul încă mai ară cu plugul de lemn tras de boi, pâinea este coaptă pe vatră, războiul de țesut încă mai deapănă firul, și peste toate, răsună acordurile viorii cu goarnă. Nu este de mirare că, de sărbătorile tradiționale, precum Crăciunul sau Paștele, astfel de locuri sunt preferate de turiști.
VOX ”Ne întoarcem de fiecare dată, pentru că iubim această țară. Este foarte frumoasă, iar Paștele petrecut aici a fost fabulos.”
Fascinată de zonă și cu experiența reabilitării caselor vechi, familia Lascu a decis să cumpere o gospodărie în Runcuri. Oamenii au curățat obiectele vechi și accesoriile și le-au redat utilitatea, au renovat păstrând intact aspectul inițial și au pus totul la dipsoziția turiștilor. Casa din dud, este preferata turiștilor. Este cocoțată la înălțime și accesul se face pe treptele cioplite în dud, dând, astfel, impresia că este suspendată în copac. Drumețiile pe munte sau explorarea peșterilor din zonă se fac sub îndrumarea ghizilor. Turiștii care vor să experimenteze munca în grădini, livezi ori pe câmp, le dau o mână de ajutor țăranilor, la seceriș, la coasă ori la arat cu plugul tras de vite. Locul atrage, deja, ca un magnet turiști din Anglia, Germania, Ungaria, Olanda, Franța, Polonia, Grecia și Turcia. În Roșia, cei mai mulți turiști care vin aici sunt din Polonia.
VOX ”Este visul nostru, este cel mai frumos loc de pe Pământ. Au băuturi foarte bune, ca palinca. De asemenea, și berea este foarte bună, nu ca în alte țări din Europa, pentru că ați salvat niște rețete vechi. Și mâncarea este foarte bună! Ciorba de burtă și, pentru Ana, papanași.”
Potrivit investitorilor în turism arhaic, renovarea unei case țărănești costă până la 10.000 de euro, bani în care sunt incluse achiziția și reabilitarea. Ulterior, spațiile de cazare sunt închiriate la prețuri ce pornesc de la 20 de lei de persoană și pot ajunge până la 50 de lei de persoană.