Stirile National TV
Utilizarea tehnogiei scade capacitatea de concentrare a șoferilor
Utilizarea telefonului mobil la volan, un comportament tot mai comun în trafic. Un studiu al Poliţiei Române arată că utilizarea tehnologiei de şoferi poate provoca accidente grave. La baza acestuia a stat o analiză comparativă a datelor care urmăreşte schimbarea atitudinii în trafic din ultimii 10 ani. Pentru chestionar au fost luate în calcul viteza în trafic, portul centurii de siguranţă, consumul de alcool la volan şi agresivitatea în trafic. Analiza comparativă 2008-2018 demonstrează o situaţie uşor îmbunătăţită în 2018 în ceea ce priveşte depăşirea limitei de viteză între localităţi sau pe autostradă. De asemenea, proporţia şoferilor care nu poartă centura de siguranţă a scăzut. Potrivit studiului, proporţia şoferilor care declară că au condus după ce au consumat băuturi alcoolice înregistrează de asemenea o scădere semnificativă, de la 29% în 2008 la 9% în 2018. Analiza demonstrează o scădere uşoară și a comportamentelor agresive în trafic. În schimb, 42% dintre şoferii intervievaţi afirmă că îşi folosesc telefonul în trafic.
ANA IACUB, reporter
"Utilizarea tehnologiei în timpul condusului tinde să devină un comportament de risc adoptat de şoferii români. Vorbitul la telefon, trimiterea de SMS-uri și verificarea reţelelor sociale sunt doar câțiva dintre factorii care au un impact foarte mare asupra capacităţii de concentrare a conducătorilor auto. Potrivit studiului realizat de Poliția Română, siguranța în trafic este supusă riscului atât din cauza nerespectării regulilor de circulaţie, cât şi din cauza stării precare a drumurilor".
Analiza comparativă demonstrează o îmbunătăţire în ceea ce priveşte conştientizarea riscurilor la care se expun șoferii. Colectarea datelor a avut loc pe parcursul lunii august, pe un eşantion de 1.259 de şoferi.