Stirile National TV
Victimele violenţei domestice vor putea locui în locuinţe sociale
Violenţa domestică face ravagii în România! Pentru combaterea acestui fenomen, a fost semnat un contract de finanțare a proiectului "Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă". Premierul Viorica Dăncilă a precizat, cu ocazia semnării contractului, că numărul cazurilor de violenţă domestică a înregistrat o creştere îngrijorătoare. Peste 1.300 de persoane au murit în ţara noastră în ultimii ani, din cauza acestui flagel.
VIORICA DĂNCILĂ, premierul României
"Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie: 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009-2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor."
Proiectul, în valoare de 11 milioane de euro, fonduri europene, prevede realizarea unor locuinţe sociale. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, acestea vor fi organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate. Astfel, acestea vor putea primi asistenţă psihologică, juridică şi vor locui aici o perioadă de timp, până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă.
ROVANA PLUMB, ministrul Fondurilor Europene
“Prin acest proiect capătă contur în ceea ce privește crearea unei rețele la nivel național, pentru înființarea a 42 de locuințe inovative pentru protecția victimelor violenței în familie, într-adevăr, pe bază de parteneriat cu autoritățile locale. Vor beneficia peste 6.600 de victime ale violenței în familie.”
Victimele violenței domestice vor putea fi sprijinite și prin programe de formare profesională pentru a se integra profesional şi social.
GRAȚIELA DRĂGHICI, preşedintele A.N.E.S.
“Pe parcursul unui an, în care victimele violenței domestice beneficiază de servicii integrate oferite în cadrul proiectului prin locuințelele protejate, acestea au posibilityatea să facă tranziția către o viață independentă din punct de vedere socio-economic, încât să nu mai fie captive economic de agresor, să nu mai revină în mediul domestic unde s-a produs fenomenul și să aibă determinarea să acționeze în instanță agresorul.”
Programul va fi dezvoltat la nivel naţional prin colaborarea cu autorităţile locale. Prin acest proiet sunt promovate politicile publice în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.