Stirile National TV
Zeci de fete din Salonta practică boxul de performanță, pentru a se apăra de agresiuni
Învață să te aperi singur! Este principiul care a impulsionat zeci de tinere din Salonta, județul Bihor, să caute o modalitate de apărare față de eventualele agresiuni. Așa au descoperit boxul! Printre fetele care urcă zilnic în ring se numără și Roxana Hamza. Fata de 17 ani s-a apucat de box la îndemnul mamei ei, pentru a învăța să se apere. În doar doi ani, Roxana a ajuns să câștige mai multe trofee și, acum, face parte din lotul național de box.
ROXANA HAMZA, campioană la box „- Cam cât te antrenezi pe zi? - Cam 4 ore pe zi. Când e vorba de o competiție mai serioasă și, pe săptămână, în jur de 10 ore. Vreau să fiu campioană europeană, să particip la Campionatul Mondial și vreau și medalie la Jocurile Olimpice.”
Șase colege de-ale Roxanei au participat, săptămâna trecută, la o competiție organizată la Sibiu, la care au câștigat mai multe medalii.
ANDREEA ILIE, sportivă „Am început boxul acum un an jumate, în septembrie. Părinții nu m-au încurajat, nu au vrut să audă că merg la box, că e un sport destul de dur pentru o fată, dar, cu toate astea, nu m-am lăsat și mă bucur că am ales să practic acest sport.”
DAIANA ANDOR, sportivă „Boxul m-a dezvoltat foarte mult pe plan social și fizic. Am început să am un stil de viață mult mai organizat și mult mai sănătos.”
BIANCA BARA, sportivă „M-a ajutat să am încredere în mine și să-mi dovedesc că pot să reușesc să fac anumite lucruri.”
SEBASTIAN SILAGHI, antrenor, „Basti Box” Salonta „Le ajută, în primul rând, în viață. Le ajută să aibă o conduită mult mai ordonată, să-și planifice timpul, să se respecte, să aibă grijă de ceilalți și nu în ultimul rând să fie performere, atât în sport cât și în viață. Cred că boxul, în mod special, le va da încredere în forțele proprii, încredere că, oriunde, ele știu ce au de făcut și cred că în orice domeniu ele vor deveni învingătoare.”
Clubul de box din Salonta are peste 70 de sportivi înscriși, dintre care 14 sunt fete. Recent, clubul a deschis o secție și la Oradea, într-un beci dezafectat, care a fost renovat și transformat în centru de pregătire. Antrenamentele sunt gratuite, cu o condiție: sportivii să aibă o conduită corespunzătoare! Potrivit datelor statistice, în primele 9 luni ale anului trecut, numărul apelurilor la 112 privind agresiunile a crescut cu circa 18%, față de anul anterior. Numărul ordinelor de protecție s-a dublat în mediul urban, iar numărul accesărilor online privind serviciile care oferă asistență pentru victimele violenței domestice s-a triplat.