Stirile National TV
Zeci de mii de români au votat cu urna mobilă
Alegătorii care nu s-au putut deplasa la sediul secţiei de votare, din cauza unor boli, invaliditate sau care se află internaţi în spital ori execută o pedeapsă privativă de libertate votează cu urna specială mobilă, în anumite condiţii! Urna le este adusă de o echipă formată din cel puţin doi membri ai secției de votare. Potrivit regulilor stabilite pentru acest scrutin, urna va ajunge mai întâi la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. Membrii birourilor electorale și personalul de pază care însoțesc urna trebuie să poarte mască şi mănuşi și să nu intre în locuința alegătorului, toate formalitățile fiind îndeplinite la intrare.
EUGEN CHIȚU, reprezentant secție de votare
"- Unde mergeți cu urna, la persoane bolnave sau la persoane care au Covid?
- La persoane bolnave care sunt la terapie în Spitalul Municipal.
- Aveți solicitări și pentru cei care au Covid care stau la domiciliu, în izolare?
- Pentru cei de la domiciliu deocamdată nu avem solicitări, avem numai pentru cei de la spital solicitări.
- Cam câte solicitări aveți?
- Vreo 21.
- Cam cât durează până ajungeți la persoanele care au nevoie de urna mobilă?
- Ar fi trebuit să ajungem foarte repede, dar Poliția nu a fost înzestrată cu mașină ca să ne ducă cum era protocolul și ne va duce pe jos și asta va dura mult mai mult."
Potrivit legii, persoanele care au solicitat urna mobilă pentru a-și exercita dreptul la vot au depus o cerere la secția de votare și mai multe documente justificative. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare dispun măsurile necesare, astfel încât la ora 21.00, ora încheierii votării, urna specială să se afle în localul de vot.