Stirile National TV
Zi de mare sărbătoare: Sărbătoarea Sfintei Treimi
Zi de mare sărbătoare pentru creştinii ortodocși! După Duminica Pogorârii Sfântului Duh, în Lunea Rusaliilor, sau Lunea Sfântului Duh, este prăznuită Sfânta Treime. Credinţa în Sfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe. Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură şi formulată apoi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii, la primele două sinoade ecumenice, când a fost stabilit Crezul, sau simbolul de credinţă, mărturisit la slujbele bisericești.
GRIGORE MAZILESCU, preot, parohia Costeasca
”Toate rugăciunile noastre încep cu evocarea Sfintei Treimi, de aceea spun că este cea mai mare sărbătoare. Când zici Sfânta Treime zici Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh.”
În această zi de sărbătoare, la porţi şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, sfințite la biserică. În unele locuri exista obiceiul ca femeile să stea la răspântii, așteptând trecătorii cu ştergare şi vase mari cu apă, pentru a le spăla picioarele. Obiceiul se ținea în amintirea primirii și spălării picioarelor celor trei îngeri, care semnificau Dumnezeirea, de către patriarhul biblic Avraam. Potrivit credinței populare, în a doua zi de Rusalii nu se coase, nu se taie, nu se tunde și nu se face curat în casă, nu se curăță grădinile, nu se muncește la câmp și nici în gospodărie.