Stirile National TV
Ziua donatorului de sânge
Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anul acesta, cu sloganul ”Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des”. Sloganul arată o concentrare pe pacienţii care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieţii şi subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă. Din păcate, țara noastră se confruntă cu o lipsă cronică de sânge și produse din sânge, iar campaniile organizate periodic pentru donarea de sânge înregistrează rezultate anemice.
ADELA CÂRSTEA, medic, CTS București ”Este un deficit mare de sânge, pentru că noi aprovizionăm tot Bucureștiul, chiar nu ne ajunge. Sunt luate și unități de sânge și din provincie.”
VOX ”Este multă nevoie de sânge, dar, cine poate donează, cine nu, nu.”
Teoretic, oricine poate dona sânge. Practic, cine dorește să devină donator, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Printre altele, trebuie să aibă vârsta între 18 și 65 de ani, greutate corporală de minimum 50 de kilograme, puls regulat și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni. De asemenea, nu pot dona persoane aflate în tratament pentru anumite boli. Persoana care dorește să doneze sânge estesupusă unei evaluări de către un medic și unui control biologic, însemnând recoltare de sânge pentru stabilirea grupei sanguine și a stării de sănătate.
VOX ”Mă simt mai bine, știi, dacă eu ies de aici cu ideea că am ajutat pe cineva.”
Conform studiilor de specialitate, o persoană eligibilă, care doneaza sânge în mod regulat, pe lângă faptul că salvează vieți, are o serie de beneficii pentru propria sănătate. Un studiu realizat de cercetătorii americani a evidențiat faptul că în rândul donatorilor cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au fost înregistrate mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale.
VOX ”Să ajut pe cineva în nevoie și pentru mine, pentru sănătatea mea. Mă simt mai bine, oricum, de când donez, de doi ani.”
Donatorii voluntari de sânge au, însă, și alte beneficii.
ADELA CÂRSTEA, medic, CTS București ”Ziua liberă la serviciu pe care și-o poate lua când dorește, un card cu vreo 69 de lei, analizele de sânge care se fac gratuit și transportul RATB, metrou, jumătate de preț, ar veni două luni de zile.”
VOX ”Donez frecvent, am auzit că se salvează vieți în acest fel, plus că mai am și o zi liberă de la serviciu. Știu că este un necesar foarte mare, și am văzut campanii la televizor că nu avem sânge.”
În București, peste 300 de persoane au donat sânge, de Ziua mondială a donatorului de sânge. Conform medicului de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, Adela Cârstea, într-o zi normală, donează circa 200 de persoane. Marcarea anuală a acestei zile speciale ajută la creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure, pentru salvarea de vieți.