Stirile National TV
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, marcată în toată lumea
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, marcată la nivel mondial, atât prin conferinţe şi reuniuni politice la nivel înalt, cât şi prin evenimente culturale. Anul acesta, tema Zilei este „Tineretul apără drepturile omului", pentru a celebra potențialul tineretului ca agent constructiv al schimbării.
COSMINA STOIAN, reporter "Campania, coordonată de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, vizează punerea în lumină a rolului de lideri al tinerilor în mişcările colective, ca o sursă de inspiraţie pentru un viitor mai bun. Campania este proiectată să încurajeze şi să expună modul în care tinerii din întreaga lume apără drepturile omului şi se poziţionează împotriva rasismului, discursului instigator la ură, hărţuirii, discriminării şi efectelor schimbărilor climatice."
„Toţi oamenii se nasc liberi şi egali în demnitate şi în drepturi”, se afirmă în primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptate la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generală ONU. În declaraţie se stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, opinii politice sau de altă natură, origine națională sau socială, proprietate, naștere, statut social.” În decursul ultimilor 70 de ani, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și-a extins sfera de acțiune pe întreg continentul, protejând în prezent drepturile și libertățile fundamentale a peste 830 milioane de oameni din cele 47 state membre. Grație Convenției, supravegheată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Europa beneficiază de cel mai puternic sistem internațional de protecție a drepturilor omului din lume. ''Unde încep, până la urmă, drepturile universale ale omului? În locuri mici, aproape de casă - atât de aproape şi atât de mici încât nu se pot vedea pe nicio hartă a lumii. Dacă aceste drepturi nu semnifică nimic aici, acasă, nu au semnificaţie nicăieri. Fără implicarea solidă a cetăţeanului pentru menţinerea lor aproape, vom privi în van după progres în lumea largă", spunea Eleanor Roosevelt, fosta primă doamnă a Statelor Unite şi una dintre persoanele cu un rol esenţial în redactarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.