Stirile National TV
Ziua Internațională a Sărutului
6 iulie, Ziua Internațională a Sărutului, „Kissing Day” sau „Kiss Day”! Sărutul este sărbătorit în fiecare an, pe 6 iulie, în urma unei hotărâri a Organizației Națiunilor Unite, adoptate în 2006, la inițiativa Marii Britanii. Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice. Oamenii de știință spun că, atunci când oamenii se sărută, iși folosesc aproape toți mușchii din corp, timp în care consumă circa 50 de calorii pe minut. Studiile arată că un sărut de bună-dimineața este medicamentul perfect pentru a preveni bolile legate de stres. Așa că, este de înțeles de ce merită celebrat!
BIANCA ROTARU, reporter „Expresie a sentimentelor dintre doi oameni, sărutul trimite impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni prietenoși. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei şi serotonina, care contribuie la o stare de bine şi fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul hormonului de stres.”
Este adevărat că există și reversul medaliei. Sărutul transmite si un mare număr de bacterii. În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că o mulțime de virusuri și bacterii trec de la un partener la altul, în cazul unui sărut "franțuzesc", adică prelungit si cu atingerea limbii. Din fericire, peste 90% nu reprezintă un pericol. Romanii au avut ideea de a împărți sărutul pe categorii. Astfel, există Osculum – sărutul pe obraz, Basium – sărutul pe buze și Savolium – sărutul pasional. Cel mai lung sărut al tuturor timpurilor a durat 17 zile, 10 ore și jumătate și a avut loc în Chigaco, în 1984. Cel mai erotic sărut din toate timpurile este considerat cel dintre Ingrid Bergman și Cary Grant, în filmul Notorious. Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi "Sărutul", precum şi în lucrarea monumentală "Poarta sărutului". În pictură, a fost imortalizat, printre alții, de Francesco Hayez, Gustav Klimt și Pablo Picasso. În arta fotografică, sărutul marchează chiar un moment istoric. Fotografia "Ziua Victoriei în Times Square", realizată de Alfred Eisenstaedt şi devenită celebră prin publicarea în revista "Life", importalizează momentul în care un marinar sărutând o femeie îmbrăcată în rochie albă, sărbătorind, astfel, capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Autorul fotografiei nu a avut timp să identifice protagoniştii fotografiei şi, de-a lungul timpului, identitatea celor doi a fost subiect de dispută. Cea care a declarat că este prezentă în fotografie a fost Greta Zimmer Friedman, care a spus că a fost sărutată de un marinar pe care nu îl cunoştea şi a descris acel sărut ca pe un act de bucurie al marinarului care nu trebuie să se mai întoarcă să lupte în Pacific.