Stirile National TV
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor
Este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor. Această zi cu semnificație specială este marcată și în România, cu atât mai mult cu cât, potrivit Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere, iar sancționarea agresorilor este redusă și ineficientă.
BIANCA ROTARU, reporter ”ONG-urile care militează pentru eliminarea violențelor asupra femeilor trag un semnal de alarmă. Potrivit datelor centralizate de asociațiile civice, la fiecare 5 zile, o femeie este ucisă în bătaie. Datele operative furnizate de Poliția Română arată că, anual, în jur de 40.000 de femei agresate de parteneri depun plângere, însă, doar jumătate își continuă demersul și ajung la judecată.”
În ceea ce privește condamnările, doar 2% dintre agresori ajung la închisoare, pentru a ispăși violențele comise asupra partenerelor. Conform codului de procedură penală, autorităților nu le este permis să rețină agresorii. Asociația Necuvinte militează de 5 ani pentru modificarea codului legislativ, însă fără succes, cel puțin până în acest moment.
prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”Codul penal, în primul rând, ar trebui să prevadă pedepse mult mai mari pentru agresorii domestici și ar trebui să prevadă condiții mai ușoare pentru organele de cercetare penală, adică, în speță, pentru polițiști. Să poate aplica măsura reținerii și a arestului preventiv. ”
Numai anul trecut s-au înregistrat 74 de decese, ca urmare a violenței în familie. În prima jumătate a acestui an, 36 de femei au fost ucise de parteneri.
prin telefon: SIMONA VOICESCU, director executiv, Asociația Necuvinte ”În ultimii 5 ani, cel puțin, se vorbește din ce în ce mai mult despre violență. Și pentru că se pune această problemă în spațiul public și pentru că există organizații care militează pentru această cauză, eu cred că se acordă o mai mare importranță violenței în familie. Nu suntem încă unde ar trebui să fim, dar aș minți să spun că nu s-au făcut niște pași importanți.”
Victimele trebuie să știe că există organizații nonguvernamentale care oferă servicii gratuite de consiliere juridică și reprezentare în instanță, femeilor victime ale violenței domestice. Femeile agresate trebuie încurajate și susținute moral, spun reprezentanții acestor organizații. Activiştii pentru drepturile femeii au marcat, încă din 1981, data de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să pună la punct activităţi cu scopul de a trezi conștiința publică față de problemele privind agresiunile asupra femeilor. În țara noastră, o serie de organizații nonguvernamentale militează de ani buni pentru apărarea victimelor violențelor domestice. Printre acestea, se numără Asociația Necuvinte și Declic.