Stirile National TV
Ziua Mondială a Diabetului
Marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, în 2024, Ziua Mondială a Diabetului are tema ”Diabetul şi bunăstarea”. Data a fost lansată în 1991 de Federația Internațională de Diabet, cu scopul promovării importanței unei acțiuni coordonate și concentrate pentru abordarea acestei boli ca problemă globală de sănătate. În această zi, oamenii sunt informați cu privire la semnele timpurii de diabet și la riscurile bolii, iar persoanele diagnosticate deja sunt îndrumate să controleze boala. Școala Atlas din București, care pregătește generații de asistenți medicali, este implicată de ani de zile în astfel de campanii. Proiectul ”Școala Start pentru sănătate” se află, deja, la a noua ediție.
ALIN NASSER, cadru didactic ”Elevii școlii noastre postliceale merg, atât în farmacii, cât și în centrele comerciale partenere, pentru a oferi sfaturi prețioase despre un stil de viață sănătos, pentru că, într-adevăr, rolul principal al asistentului medical este acela de a face prevenție. Elevii școlii noastre postliceale măsoară în mod gratuit glicemia celor interesați, iar acolo unde există probleme, oferim atât sfaturi, cât și indicații concrete."
Deși campaniile de conștientizare a bolii diabetice s-au înmulțit de-a lungul timpului, în ultimele trei decenii, prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic, la nivel mondial. În întreaga lume, sunt înregistrate peste 800 de milioane de persoane bolnave de diabet, dintre care, peste 90% au diabet de tip 2, dar se estimează că aproape tot atâtea persoane nu sunt diagnosticate. În România, în 2022, în evidențe se aflau 1.270.000 de pacienți cu diabet. Dintre aceștia, șase din 10 aveau cel puțin o complicație, precum polineuropatie și accident vascular cerebral, retinopatii și arteriopatie obliterantă.
ALIN NASSER, cadru didactic ”Principala cauză a diabetului zaharat de tip 2, având în vedere că este o boală dobândită, este alimentația nesănătoasă și, atunci, sfatul primordial este să aibă grijă la alimentație, la stres.”
Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică. Afecțiunea este caracterizată prin niveluri crescute de glucoză în sânge, care pot duce, în timp, la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Conform experților în sănătate, cauza principală a exploziei cazurilor de diabet este obezitatea, la care se adaugă o serie de factori sociali și economici.
CLAUDIA BÂLEA, cadru didactic ”Cele mai bune măsuri de prevenire rămân un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și fericire.”
VOX ”Eu știu că am diabet. Am făcut-o acum patru ani, datorită unei depresii și, de la depresia asta, am avut glicemia 375. Acum o am sub control, merg din trei, în trei luni, îmi iau medicația și cu glucometrul îmi controlez glicemia acasă.”
VOX ”Nu am diabet, numai că o fac eu, o dată la trei luni, glicemia glicată.”
Cele mai multe cazuri de diabet sunt concentrate în India, China, Statele Unite ale Americii, Pakistan, Indonezia și Brazilia. La polul opus se situează Franța, Danemarca și Suedia. ”Diabetul a atins proporții pandemice și reprezintă o amenințare gravă atât pentru sănătatea publică, cât și pentru economiile lumii”, avertizează președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, Chantal Mathieu.