Stirile National TV
Ziua Mondială a Libertății Presei
3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei! Ediția din acest an are ca temă ”Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în vremurile dezinformării”. Manifestările care marchează această zi sunt organizate de UNESCO, Comisia Uniunii Africane și de guvernul Republicii Federale Democrate Etiopia. Principalele evenimente sunt în plină desfășurare la Addis Abeba, între 1 și 4 mai, la sediul Uniunii Africane.
ANA IACUB, reporter “Potrivit unui clasament publicat de Reporteri fără frontiere, în anul 2019 România ocupă locul 47 în clasamentul liberății presei. Cu mult în urma Norvegiei sau Finlandei care ocupă primele locuri. Totuși, poziția țării noastre este înaintea Statelor Unite, Poloniei ori Greciei.”
Ziua Mondială a Libertății presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare. UNESCO acordă cu această ocazie premiul ”Guillermo Cano” unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională apărării şi promovării libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Data de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei în 1993 de către Adunarea Generală a ONU, ca urmare a unei propuneri formulate în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din 1991. Evenimentul comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată în 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat la Windhoek, în Namibia.