Stirile National TV
Ziua NATO, în România
Ziua NATO, marcată în România! Se împlinesc 18 ani de la aderarea României la cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Pe 2 aprilie 2004, drapelul ţării noastre a fost, pentru prima dată, arborat la sediul NATO din Bruxelles. Ziua NATO este marcată în țara noastră, în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie. Două ceremonii militare au fost organizate, duminică, pentru a sublinia importanța Alianței Nord-Atlantice din care facem parte, mai ales în contextul războiului din Ucraina și amenințării de către Rusia a securității internaționale.
VASILE DÎNCU, ministrul Apărării Naționale ”Aderarea, în urmă cu 18 ani, la Alianța Nord-Atlantică a adus României și, astăzi, vedem foarte bine, în mod practic, cea mai solidă garanție de securitate din istoria României. Încă de la invadarea Crimeei de Federația Rusă, în anul 2014, România a susținut importanța geostrategică a regiunii extinse a Mării Negre pentru NATO, propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic. Iar Alianța a răspuns, de fiecare dată, favorabil, astfel că beneficiem, astăzi, în România, de o arhitectură de securitate completă și permanentă.”
MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO ”România este pentru NATO, în NATO și pentru întreaga Europă, o țară ancoră, un partener de prim rang, a cărui relevanță strategică, în zona Mării Negre, în zona Europei de Sud-Est și în spațiul transatlantic, sunt respectate și sunt, astăzi, la un nivel excepțional.”
FLORINA ILICEA, reporter ”La summitul extraordinar al NATO, din 24 martie, au fost luate măsuri decisive pentru întărirea Flancului Estic. 40.000 de militari din cadrul Alianței au fost aduși în țările membre NATO, inclusiv în România, pentru a păzi securitatea granițelor de est. Alte sute de mii de militari aflați în statele membre ale Alianței sunt în alertă, gata să intervină dacă amenințarea Kremlinului la adresa țărilor vecine va fi pusă în practică.”
NATO a luat naștere în aprilie 1949, în baza Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington. Obiectivul principal era acela de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Alianța politico-militară reunește, la ora actuală, 30 de țări din Europa și America de Nord. În mesajul transmis de Ziua NATO, președintele Klaus Iohannis arată că, în cei 73 de ani de existență, Alianța și-a dovedit rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice.